KoleNedelkovski.edu.mk

 • Презентација на иновации пред учениците од основните училишта во с. Горно Оризари и Чашка

 • Дружење и куглање

 • Прошетка на планината Витоша

 • 4 - ти ден од практичната настава

 • Практична настава во рамките на проектот Capacities development initiative

 • Разглед на градот Sidges

  Слободниот викенд учениците од ССОУ " Коле Неделковски" Велес го поминаа во разглед на градот Sidges.

 • Посета на Camp Nou

  Учениците од ССОУ "Коле Неделковски" го посетија стадионот Camp Nou, лоциран во западниот дел од градот, кој претставува дом на ФК Барселона уште од неговата изградба во 1957.

 • Македонски ручек

 • Посета на L'Aquarium Barcelona

  Учениците од ССОУ "Коле Неделковски" своето слободно време го искористија во посета на L'Aquarium Barcelona , лоциран во Port Vell, каде 35 аквариуми претставуваат дом на 11 000 животни од 450 видови.

 • Прошетка и запознавање знаменитости во Барселона

  Las ramblas...Port Olimpic...Port Vell...Estadi Olimpic..Sagrada Familia..Camp nou Учениците од ССОУ ,,Коле Неделковски" - Велес својот слободен ден го искористија во запзнавање на повеќе знаменитости од Барселона.

 • Учениците од ССОУ ,,Коле Неделковски” - Велес пристигнаа во хотел Campanile - Барселона, Шпанија

  Учениците од ССОУ ,,Коле Неделковски” - Велес пристигнаа во хотел Campanile - Барселона, Шпанија. Денес учениците ги добија своите работни задачи и започнаа со практичната обука согласно програмата Еразмус +.

 • Училишниот спортски клуб “Коле Неделковски“ – Велес - Најдобро училишно спортско друштво за 2017 година

  Во рамките на манифестацијата Избор на спортист на градот за 2017 година во организација на Општина Велес и Сојузот на спортови на Велес на 29.12.2017 год. (петок) на бродот “Панини“ на Велешко езеро, Училишниот спортски клуб “Коле Неделковски“ – Велес беше прогласен за најдобро училишно спортско друштво за 2017 година. Во името на училиштето Дипломата ја прими директорот Боро Ристовски.

 • СТИПЕНДИЈА ЗА СПОРТСКА НАДЕЖ ЗА МЛАДИ СПОРТИСТИ ДО 20 ГОДИНИ

  По освојувањето на третото место на државното првенство во одбојка одржано во Прилеп во периодот од 30.3 до 2.4.2017 год. и учеството на државно првенство во одбојка на песок одржано во Скопје

Систем за автоматска работа на централа

 

22499129 10155907536214662_1395661256625246009_o

На ден 19.10.2017 г. , учениците од образовниот профил Електротехничар енергетичар од паралелките, II – 7 (9 ученика) , III – 8 (10 ученика) и IV – 6 (шест ученика) , во рамките на Практичната настава и наставата во предметот Енергетски постројки и уреди, ја посетија, малата Хидроелектрана , изградена на р.Бистрица, во околина на с.Теарце - Тетовско ( МХЕЦ – 99 LIVORNO ) , како дел од системот на трите мали проточни хидроелектрани, изградени во последните три години, на оваа локација и на оваа река.
Денот беше целосно исполнет со огромно внимание на учениците. Беше демонстриран и опишан секој поединечен дел на постројката, како мерната ќелија, сопствената трафостаница и разводната постројка.
Беше демонстриран системот на работа на Пелтоновата турбина со шест млазници, системот за синхронизација на генераторот и приклучување кон електричната мрежа, системот за запирање на работа и исклучување.
Беше целосно демонстриран, системот за автоматска работа на централата кој е раководен од програмибилна единица поставена на УПРАВУВАЊЕ со SCADA . Беше објаснет системот на возбудување, механичка стабилност и контрола на лежишта, мерење на неелектрични големини, мерење на електрични големини, работа на разделувачи, прекинувачи, која беше демонстрирана на лице место. Беше демонстрирана работата на предурбинскиот затворач, преку, прекид и вклучување на доводен воден столб, под реални услови, како и работата и улогата на бајпасот.
Беше демонстриран и системот на лична заштита на вработените во централата, начините на евиденција и следење на одржувањето на постројката. Наставниците имаа можност на лице место во надгледен час, пред учениците, да ги поврзат, теоретските знаења со практичната демонстрација, која исклучиво може да биде направена во вакви услови на терен, под реални параметри. За учениците, денот беше извор на искуства во сите наставни предмети од важност за струката.
Голема благодарност , училиштето, упатува , до одговорниот тим на SOL Hydrpower DOOEL, и на г-динот Ивица Шремпф, кој ни обезбеди одличен прием. Благодарност и до Игор Ангелов дипл.ел. инж , за одличната практична презентација.
На враќање, кон Велес, целата група го посети Лешочкиот манастир Св. Атанасиј и постојаната изложба посветена на Кирил Пејчиновиќ, во Конакот на манастирот.
Стручни наставници кои ја реализираа посетата :
1.Снежана Софијанова
2.Зоран Темелковски
3.Ѓоко Ѓоргиев

 22528108 10155907535264662_3656137304361458050_n

22528276 10155907535249662_5945962107633663987_n

22554990 10155907535269662_5855982211386919583_n

Вие сте на: Home Настани Настани Систем за автоматска работа на централа