KoleNedelkovski.edu.mk

Разгледување на културните и историските знаменитости на Велес

15512 10153042505004662_4365206239462884215_n

Г-дин Sebastijan Fenouillere и учениците од Машинската струка - отсек котларство, од збратимениот град Шербур и 6 ученика од ССОУ Коле Неделковски на 15.01.2015 година со помош на проф. по историја Весна Стојанова Богоевска и професорката по Француски јазик Светлана Стојчевска разгледаа дел од културните и историските знаменитости на Велес. Низ улиците на Велес беа запознати со дел од богатата историја на Велес. Преку Сармаале, покрај Саатот до куќата на Панко Брашнаров, училиштето Кирил и Методиј, до Мегдан и куќата на Касапови. Во куќата што лебди беа запознати со староградската велешка архитектура и начинот на живеење на едно велешко семејство. Во соборната црква беа запознати со историјата и значењето на овој христијански храм за велешани. Нашите гости беа прошетани и низ Којник каде беа запознати со начинот на живеење на велешани порано и денес.

 1489211 10153042505049662_8263104763661395971_n

1483046 10153042507069662_4562840607787334386_n

1618678 10153042505669662_3132899378761540718_n

10917844 10153042506474662_1006703699449915050_n

Вие сте на: Home Меѓународна соработка со Р. Франција Разгледување на културните и историските знаменитости на Велес