KoleNedelkovski.edu.mk

МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА НА УЧИЛИШТЕТО

10714026 10152900570404662_9029369002040156936_o

Во рамките на програмата за меѓународна соработка, учениците од нашето училиште изработија божиќни и новогодишни честитки, кои ги упатија до своите пријатели од збратименото училиште Станислава Сташица од Новогард, Р. Полска. Воедно истите се придружија кон Конкурсот за изработка на картички со зимски содржини, кои збратименото училиште го упати до нашите ученици. Преку размена на креативна енергија и овојпат ги градиме мостовите на пријателството.

Повеќе...

Посета на делегација од Р. Полска

10668823 10152710378334662_7562084124405787821_o

Висока делегација од Р.Полска, од војводството на Западна Померанија, област на Градот Гољенов денес беше во службена посета на Вардарскиот плански регион. Во рамките на програмата за престој, делегацијата денес го посети ССОУ „Коле Неделковски“.

Делегацијата во состав г-дин Томаж Станиславски – Гувернер на Голењовската област, неговиот заменик Вице Гувернерот г-дин Томаж Кулинич и директорот на збратимено училиште „Станислава Сташица“ г-дин Стефан Ситковски, беше примена од ВД Директорот на ССОУ „Коле Неделковски“ г-дин Томислав Иванов.

За време на средбата двајцата директори ја потврдија досегашната добра соработка помеѓу двете училишта која најдобро е преставена преку размената на ученици. Соработката помеѓу училиштата трае веќе четири години а најдобрите ученици од двете училишта досега се запознаа со традициите и обичаите на овие два народи. Истотака се дава можност за продолжување и зацврстување на диркетните врски кои училиштето ги негува во континуитет со збратимениот град Новогард и областа на Гољењов од Р.Полска.

Наставниците и учениците го претставија училиштето како образовна институција, беше претставен работниот простор во рамките на училиштето и неговата нагледност, како и концептот на досегашната и можностите за идната соработка со Р.Полска.

Особено е важно што во оваа прилика са отвара поголема можност за соработка на нашето училиште заедно со нашите образовни партнери од Р.Полска, на пошироко регионално ниво и поддршка во рамките на Р.Полска и Р.Македонија.

Повеќе...

Прием во амбасадата на Р. Полска

10460562 10152494047884662_3345481500224506718_o

Преставници на училиштето, Директорот М-р Валентин Елисковски и наставник Снежана Софијанова на ден 11. 06. 2014 година, беа присутни на приемот во организација н а Полската Амбасада во Р.Македонија на покана од Полскиот Амбасадор г-дин Jacek Multanowski. Приемот се одржа во Хотелот Александар Палас во Скопје, а беше организиран по повод прослава на 3 мај , денот на независноста на Р.Полска, како и одбележување на 4 јуни и 25 години од првите демократски избори во Р. Полска во 1989 г.

Во рамките на приемот, кон присутните, за значењето на празникот се обрати Амбасадорот на Р.Полска во Р.Македонија г-дин Jacek Multanowski. Полската амбасада на посебно организиран простор ги претстави културните и традиционални вредности на земјата.
Дел од традиционалната храна од Бјалиисток, слаткиот колач „Секач", која по стар словенски обичај со многу непосредна топлина, беше подарена на нашите ученици од страна на г-ѓа Kinga Nettmann Multanowska, сопруга на Полскиот амбасадор, учениците ја дегустираа заедно со своите наставници.

Искажуваме благодарност за укажаното внимание!

Повеќе...

Меѓународни спортски натпревари

10321179 10152468516989662_8831391700923049980_o

Средното училиште “Коле Неделковски“ како домаќин на гостите од средното училиште „Станислава Стажица“, Новогард, Република Полска на 30.5.2014 год. (петок) организираше спортски натпревари помегу учениците од двете училишта. Во рамките на спортските натпревари се организираа два натпревари и тоа во ракомет и кошарка. Сакаме да напоменеме дека екипите во двата спорта беа формирани од момчиња и девојчиња и се играше во мешовит состав. Натпреваите беа од забавен карактер, но сепак гостите од Полска беа минимално подбри па и за тоа го добија големиот пехар за спортски активности помегу двете наши збратимени училишта.

Повеќе...

NASI W VELES

7

 

Zapraszamy do fotorelacji. Więcej informacji już wkrótce.

Повеќе на официјалниот веб сајт на Новогард 

Вие сте на: Home Меѓународна соработка