KoleNedelkovski.edu.mk

Во Велес одбележани 72 години од смртта на поетот и ревоуционер Коле Неделковски

 

Претставници на Општина Велес предводени од градоначалникот Славчо Чадиев и на ССОУ „Коле Неделковски“ од Велес денеска пред неговата биста во кругот на училиштето свечено му оддадоа почит на поетот и револуционер и нивни патрон Коле Неделковски
Коле Неделковски на денешен ден во 1941 година за да не падне жив во рацете на бугарската полиција во Софија, се фрлил од прозорецот на мансардата во зградата во која живеел. Познат е по своите стихозбирки „Молскавици‘‘ и „Пеш по светот“. Потоа чествувањето продолжи во селото Војница велешко родното место на Коле Неделковски.

Повеќе на: http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/39/109184617

Вие сте на: Home Коле низ медиумите Во Велес одбележани 72 години од смртта на поетот и ревоуционер Коле Неделковски