KoleNedelkovski.edu.mk

Посета на учениците од средното училиште Sauxmarais, Р. Франција

Денес 23 април 2018 г. во Велес ги пречекавме, се дружевме и спортувавме со учениците и наставниците од Средното стручно училиште од Р.Франција од местото Tourlaville (http://www.lycee-sauxmarais.fr/), дел на збратимената општина Cherbourg-en-Cotentin, со Општина Велес. Тие во Велес беа на еднодневен престој. Програмата содржи еднонеделен престој во различни делови од Македонија. 31 ученик и седуммина професори во текот на денот имаа можност да проследат презентација за културните и туристичките потенцијали на Велес и на лице место да посетат повеќе знаменитости и локации меѓу кои Црквата „Св. Кирил и Методиј“, Народниот музеј и Спомен Костурницата. На приемот во Општина Велес, свечено беше откриена уметничка слика дело на графичарот Ален Буо од Шербур која е предадена ако подарок за Општина Велес. Гостите од Шербур денеска ја посетија и гимназијата „Кочо Рацин“ каде остварија средба со своите колеги и соученици. Во рамките на посетата тие одиграа и пријателски натпревар во мал фудбал во Спортската сала во ССОУ „Коле Неделковски“. Натпреварот беше мошне возбудлив и ја поврза целосната енергија на генерацијата млади средношколци. Од нашето училиште програмата ја поддржаа : Учениците Вероника Александрова 2-6, Радица Јовановска 2-6 , Александар Костадинов 1-8 , Димитар Стерјов 1-8 и Кире Костадинов 4-6 и професорите Никола Димовски, Снежана Софијанова, Златко Здравковски и Сашко Ѓоргов

Настани и случувања согласно со програмата за престој 18и 19. 03 2017 г.

 Денес , активностите беа планирани за посета на Охрид.

Организацијата на патувањето беше во надлежност на проектниот тим од Р.Франција и Р.Македонија
• Патувањето започна во 7.00, за да во 11.30 целата група со два автобуса пристигне во г.Охрид.
• Со професионално водство, на два водича на македонски и француски јазик екстериерно беа посетени : Самоиловата тврдина, Античкиот театар, Црквата Св.Софија, куќата на Робевци, куќата на Уранија, пристаништето, Старата Охридска чаршија.
• Од 14.00 беше организириано патување со брод по Охридското езеро до манастирот Св.Наум и изворите на Црни Дрим. Ова патување остави силен впечаток со погледот кој го понуди, а тоа беа снежните врвови на планината Галичица, крајбрежјето на Охридското езеро со наколната населба, и Албанските планини. За ученици кои доаѓаат од зелената и рамна Нормандија ова беше вистинско откровение на богатството на природата и културата воопшто.
• За сите ученици беше организиран заеднички ручек во ресторанот на самите извори на Црни Дрим.
• По враќањето во г.Велес, во периодот од 02.00 до 03.30 беше организирано испраќање на гостите до аердоромот Александар Велики во Скопје, од страна на домаќините, како и нивните семејства.Спроведувањето на учениците беше извршено од тричлена делегација во состав : Јадранка Стефкова , Координатор на проектот за Општина Велес, Македонка Виларова Локален просветен инспектор и Никола Димовски професор по француски јазик – претставник на домаќините професори , учесници во проектот.
• Уште еднаш по повод завршената активност, искажуваме благодарност до сите семејства на г.Велес, ( 43 семејства ), на ученици и професори , као и вработени во Општина Велес, кои беа домаќини на француските гости, за грижата и посветеноста над гостите и за вкупниот допринос за целосно безбедна реализација на проектот.
Снежана Софијанова професор по електро стручни предмети , Технички координатор на проектот за Општина Велес

Aктивности на гостите од Франција

 17264120 10155246380324662_8161022510138865300_n

Денес 16 03 2017 г, активностите беа исполнети со претпладневна работа по групи во секое од средните училишта во Велес. Во ССОУ ,, Коле Неделковски" Велес беше организирано :
• Наставно нагледен час во кабинетот на Техничарот за компјутерско управувани машини, кој го водеше професорот по машински стручни предмети Горан Бузалковски. Беше претставена работата на четири модуларен робот кој се управува преку компјутер. Демонстрацијата ја водеа учениците од образовниот профил техничар за компјутерско управувани машини , тие во знак на спомен од овој ден на своите гости им подарија обработка на натпис, лични имиња, со CNC машина. 
• За да се поврзе демонстративниот час, наставата се продолжи на терен со посета на фабриката Leov company. Исклучително добрата организација и одличен прием,во фабриката ,им овозможи на учениците да го видат се она за кое учат во своето средно училиште, односно производство на бојлери и соодветни котли , за сето оваа тие се образуваат. Во стручниот дел сигурно оваа посета ќе остави длабока трага, посебно беа изненадени од одговорноста и тежината на процесот за производство на казани, како и од тоа што и во најтешкиот дел од работата се вклучени многу млади жени.Во стручна поддршка на посетата беше професорот по машински стручни предмети Зоран Пасламушков
• Потоа учениците гости на ССОУ Коле Неделковски (9) ученика, заедно со своите домаќини во Спортската сала на училиштето, одиграа кошаркарски натпревар, натпреварот помина одлично и докажа дека во спортот нема јазична и културна бариера, сите сме исти и одлично се разбираме.Спортскиот натпревар го организираа професорите Златко Здравковски, Анѓелче Гушев и Леонид Таневски.
• Целата група на гости и домаќини се интегрираше во 20.00 часот на театарска претстава во народниот театар ,, Јордан Хаџи Константинот Џинот" во Велес, каде беше одгледата театарската претстава ,,Класен непријател". 
Снежана Софијанова професор , Технички координатор на проектот за Општина Велес

Кошаркарски натпревари со гостите од Шербур – Р.Франција

17349797 10155236589549662_8514069743095492761_o

Во рамките на посетата на гостите од Република Франција, која брои 43 лица од кои 38 се ученици, 3 наставника, претставник на Родителскиот совет и претставник на Педагошко психолошката служба на училиштетот со кое Општина Велес е директно збратимена, на 16.3.2017 год. (четврток) во спортската сала при ССОУ “Коле Неделковски“ – Велес се организираа и спортски натпревари во кошарка помегу ученици од Машинската струка , образовен профил Индустриски котли со средното стручно училиште Lycée Alexis de Tocqueville Académie de Caen Cherbourg Octeville од Шербур Ен Контантин (Cherbourg-en-Cotentin) Нормандија, Р.Франција и учениците на ССОУ “Коле Неделковски“ од нашиот град. 
Соработката со училиштето е остварена за прв пат во мај 2014 година, за да продолжи како процес кој се обновува и оформува секоја учебна година. Групата на гости, наставници и ученици се сместени во семејствата домаќини на наставниците , учениците и лица претставници на општинската администрација, вклучени во проектот. Гостите од Република Франција ќе бидат во Велес во периодот од 12 -19 март 2017.
Спортските натпревари воедно беа и медиумски проследени од регионалната К1 телевизија.
Организатори на овие спортски натпревари беа професорите по спорт и спортски активности Златко Здравковски, Леонид Таневски и м-р Ангелче Гушев.

Повеќе...

Настани и случувања согласно со програмата за престој 15.03.2017

17218667 10155236562934662_4292742779876152911_o

Денес , активностите беа исполнети со интеграција на сите 76 ученика директно вклучени во проектот , 7 наставници од 4 средни училишта во г. Велес и 3 лица одговорни за проектот од Општина Велес . Сите активности беа реализирани во рамките на целата проектна група. 
Беше реализирана посета на г.Скопје.При посетата беа реалзирани следните активности :
• Посета на Францускиот Институт во Скопје во 10.00, каде вработените во институтот ја презентираа работата на оваа установа,како продолжена рака на културна и едукативна дејност и промотор на Франција, надвор од нејзините граници. Вработените ги презентираа дел од своите активности.Учениците имаа можност да ја видат медиотеката и да прегледаат дел од литературата која е достапна за ученици, студенти и поширока публика.
http://www.ifs.mk/
• Во 11.30 часот беше посетена музеј куќата на Мајка Тереза, во која особено француските гости се запознаа со животот и делото на познатата Скопјанка.
• Периодот од 12.30 до 16.00 , групата го помина во Старата Скопска чаршија, која беше полна со живот, полна со автентичност и полна со богата историја.Во овој дел групата беше поканета да ја посети црквата Св.Спас во Скопје, во која беа претставени делата на еден од најпознатите резби Петре Гарката, како и Иконопис на Дичо Зограф. Гостите беа воодушевени од совршеноста на делата и огромната енергија на трпението вложени во нивното создавање.
• Во 17.00 беше реализиран Прием во Француската Амбасада во Скопје, од страна на Неговата екселенција Амбасадорот на Р.Франција во Р. Македонија, г-дин Кристиан Тимоние. Во Амбасадата прием имаа француските гости, заедно со претставник на франкофоните наставници професор Никола Димовски и координаторот на проектот Јадранка Стефкова, претставник на Општина Велес.
http://www.ambafrance-mk.org/-Ambasadata-Vesti-
• Слободните моменти, беа искористени индивидуални прошетки и спонтано дружење помеѓу француските гости и домаќините, ученици и наставници.

Снежана Софијанова професор , Технички координатор на проектот за Општина Велес

Повеќе...

ТРЕТА РАЗМЕНА НА УЧЕНИЦИ НА ЗБРАТИМЕНИ ОПШТИНИ , Велес Р.Македонија и Шербур Ен Контантин (Cherbourg-en-Cotentin) Нормандија, Р.Франција

17342792 10155237650219662_6882007554014709520_n

Период 12 -19 март 2017 , Општина Велес
Настани и случувања согласно со програмата за престој 16 03 2017 г.:

Денес , активностите беа исполнети со претпладневна работа по групи во секое од средните училишта во Велес. Во ССОУ ,, Коле Неделковски" Велес беше организирано :
• Наставно нагледен час во кабинетот на Техничарот за компјутерско управувани машини, кој го водеше професорот по машински стручни предмети Горан Бузалковски. Беше претставена работата на четири модуларен робот кој се управува преку компјутер. Демонстрацијата ја водеа учениците од образовниот профил техничар за компјутерско управувани машини , тие во знак на спомен од овој ден на своите гости им подарија обработка на натпис, лични имиња, со CNC машина. 
• За да се поврзе демонстративниот час, наставата се продолжи на терен со посета на фабриката Leov company. Исклучително добрата организација и одличен прием,во фабриката ,им овозможи на учениците да го видат се она за кое учат во своето средно училиште, односно производство на бојлери и соодветни котли , за сето оваа тие се образуваат. Во стручниот дел сигурно оваа посета ќе остави длабока трага, посебно беа изненадени од одговорноста и тежината на процесот за производство на казани, како и од тоа што и во најтешкиот дел од работата се вклучени многу млади жени.Во стручна поддршка на посетата беше професорот по машински стручни предмети Зоран Пасламушков
• Потоа учениците гости на ССОУ Коле Неделковски (9) ученика, заедно со своите домаќини во Спортската сала на училиштето, одиграа кошаркарски натпревар, натпреварот помина одлично и докажа дека во спортот нема јазична и културна бариера, сите сме исти и одлично се разбираме.Спортскиот натпревар го организираа професорите Златко Здравковски, Анѓелче Гушев и Леонид Таневски.
• Целата група на гости и домаќини се интегрираше во 20.00 часот на театарска претстава во народниот театар ,, Јордан Хаџи Константинот Џинот" во Велес, каде беше гледана театарската претстава ,,Класен непријател". 
Снежана Софијанова професор , Технички координатор на проектот за Општина Велес

Повеќе...

Работни активности со гостите од Франција

 17308796 10155228859319662_7409339611348316491_n

Денес, активностите беа исполнети со интензивно дружење, средби и размена на искуства во рамките на размената.
Во 9.30 часот во просториите на Општина Велес, започна средбата на учениците гости, учениците домаќини, професорите гости и домаќини со Неговата Екселенција, Амбасадорот на Р.Франција во Република Македонија , г-дин Кристиан Тимоние и Градоначалникот на Општина Велес г-дин Славчо Чадиев. На средбата беа присутни Директорката на Францускиот Институт г-ѓа Изабел Марки - Барбо и претставници на институтот како Сузана Пешиќ, одговорнo лице за јазична и универзитетска соработка на институтот.
На средбата беше презентиран проектот на размена на ученици и концептите на идната соработка, планирани на релација на трите земји Македонија, Франција и Полска или како што г-динот Амбасадор ги претстави, трите дела на Европа.
Следеше посета на макетата на замокот „Равалет" во Младинскиот парк, каде гостите од Р.Франција можеа да се фотографираат и да ја разгледаат реализацијата на овој идеен концепт на културна размена помеѓу збратимените градови.
Дел од времето, учениците го поминааа во заедничко дружење на спортски натпревар во Одбојка во спортската сала на Гимназијата „Кочо Рацин" во Велес.
Во попладневниот дел, следеа работни активности по средните училишта во Велес.
Во ССОУ,,Коле Неделковски", своите гости од Р.Франција ги прими Директорот на училиштетот Боро Ристовски, со кој се разменија впечатоци од престојот, воедно беше претставено училиштето, начинот на организација и работа, као и спецификите на машинската струка како фокусен интерес за гостите.
Учениците посетија дел од просториите во училишната зграда и проследија заеднички наставни часови по Математика кај професор Љупчо Николовски и Информатика кај професор Ванчо Костадинов. Предметите беа одбрани, со програмата, со цел, да бидат прифатливо разбирливи и воедно од страна на гостите да се изгради, едно искуство од наставата и наставниот процес во училиште во Р. Македонија
Со наставниците гости, се реализираше програма за запознавање со процесот на учење, од страна на наставниците домаќини, наставните предмети, административната работа на наставниците, начинот на реализација на комуникација со родители, начинот на релаизација на работата на предметниот наставник и класниот раководител, сето ова со училиштетот домаќин. 
Како наши гости беа професорот по стручни предмети од машинска струка Sébastien Fenouillère и Dаmourette Samuel, лице одговорно за административната работа во училиштето од Р. Франција и лице одговорно за поддршка на учениците во учењето.

Повеќе...

ВТОРПАТ ВО НАШИОТ ГРАД, РЕАЛИЗАЦИЈА НА ТРЕТА РАЗМЕНА НА УЧЕНИЦИ НА ЗБРАТИМЕНИ ОПШТИНИ

17264211 10155226208469662_8272051444571094131_n

ВТОРПАТ ВО НАШИОТ ГРАД, РЕАЛИЗАЦИЈА НА ТРЕТА РАЗМЕНА НА УЧЕНИЦИ НА ЗБРАТИМЕНИ ОПШТИНИ , Велес Р.Македонија и Шербур Ен Контантин (Cherbourg-en-Cotentin) Нормандија, Р.Франција
Период 12 -19 март 2017 , Општина Велес

Општина Велес, остварува директна соработка со ученици и наставници од , Машинската струка , образовен профил Индустриски котли и образовен профил Технолошки менаџмент , со средното стручно училиште Lycée Alexis de Tocqueville Académie de Caen Cherbourg Octeville.
Соработката со училиштето е остварена за прв пат во мај 2014 година, за да продолжи како процес кој се обновува и оформува секоја учебна година.
Вчера (12 03 2017 г.) во 12.30 часот на Аеродромот Александар Велики во Скопје, групата на француски ученици, беше пречекана од претставниците на Општина Велес и претставници на училиштата домаќини, средните училишта од нашиот град.
Групата на гости од Р.Франција, брои 43 лица од кои 38 се ученици, 3 наставника, претставник на Родителскиот совет и претставник на Педагошко психолошката служба на училиштетот со кое Општина Велес, ја реализираме размената.
Сите гости, наставници и ученици се сместени во семејствата домаќини на наставниците , учениците и лица претставници на општинската администрација, вклучени во проектот.
По пристигнувањето во многу топла, пријателска атмосфера, беше поставена првата комуникација, помеѓу гостите и учениците.
Во оваа програма се вклучени ученици кои го изучуваат Францускиот јазик , што е една од основните цели на проектот, но воедно мотивирани се, со свое учество и учениците кои го изучуваат англискиот јазик од сите образовни профили и гимназиското образование во училиштата.
Голема поддршка училиштата добиваат од своите општини кои се грижат за целосна координација и доследно спроведување на сите планирани активности. Воедно во проектот посредно се вклучени родителите на нашите ученици, кои исто така , овозможувајќи ги условите на престојот, се од огромно значење во делот на поврзувањето на средношколците и наставниците, за коа поддршка сме им искрено благодарни.
Снежана Софијанова професор , Технички координатор на проектот за Општина Велес

,,Чадорите од Шербур,,

cadorite-od-serbur

Ви претставуваме, како што ветивме, една малечката приказна која ја донесовме од Франција, наречена ,,Чадорите од Шербур,,
Приказната за семејството Ивон, и нивниот занает за изработка на чадори, датира од далечната 1800 година.Занаетот бил предаван од татко на син, повеќе од 200 години, и толку време било потребно да се создаде вистински квалитетен бренд, на правење на чадори.
Денес овие чадори се произведуваат со технологија, развиена од ова занаетчиско семејство, а врвниот квалитет на чадорите го задоволува вкусот и потребите на елитните клиенти ширум светот, вклучувајќи преседатели, кралеви и моќни личности.
За сите ученици кои го посетија Шербур, ова беше интересна приказна, на која се додаваат интересни моменти...поврзани со инспиративната тема на истоимениот Филм ,,Чадорите на Шербур ,, снимен во 1964 година, што е филмска класика, за која сведочењата од снимените сцени ги видовме на самото место.


За љубопитните ги даваме линковите од :

Работилницата:

http://www.parapluiedecherbourg.com/la-manufacture/

Филм ,,Чадорите од Шербур,, 1964 (со Кетрин Денев) 

https://www.youtube.com/watch?v=3fAJGPXKi_I

и фотографии кои ги направивме во овој интересен производен простор.

Вие сте на: Home Меѓународна соработка со Р. Франција